Retro Radio

De muziek waar jij mee bent opgegroeid

Retro Radio

Een feest van muzikale herinneringen

Retro Radio

Alléén maar goede muziek


Artiest van de Maand

06-08-2017

Start carriere
Donna Summer wordt als Adrian Donna Gaines op 31 december 1948 in Boston, Amerika, geboren. In 1968 doet ze auditie voor een rol op Broadway in de musical Hair. Ze wordt niet aangenomen, maar enige tijd later krijgt ze in München wél een grote rol in Haare (Hair). Ze blijft in Duitsland, doet modellenwerk en wat backupzang in de studio. Ook trouwt ze met de Oostenrijker Helmut Sommer wiens achternaam ze ook na haar scheiding blijft gebruiken.

Giorgio Moroder

In München ontmoet ze producer Giorgo Moroder. Onder zijn productie wordt in 1974 de track 'The Hostage' opgenomen, in Nederland haar debuuthit die de tweede plaats in de hitparade haalt. Ook 'Lady Of The Night' wordt hetzelfde jaar een hit, maar in Engeland en de VS komt de doorbraak pas begin 1976 met de hit 'Love To Love You Baby', wederom een productie van Giorgio Moroder. Deze samenwerking is het begin van een lange reeks hits. Het nummer 'I Feel Love' wordt in Engeland en Nederland haar eerste nummer 1 hit in 1977. Een jaar later staat Donna met 'MacArthur Park' op nummer 1 in de VS.

Disco is....

Als de discomuziek in de jaren ’78-’80 haar commerciële hoogtepunt beleeft, scoort Donna wereldwijd de ene hit na de andere. 1979 is het topjaar van Donna Summer: 'Hot Stuff', 'Bad Girls' en 'No More Tears (Enough Is Enough)' bereiken de eerste plaats. Maar in het begin van de jaren ’80 loopt de discomuziek op haar laatste benen en wordt het succes minder. 

Quincy Jones

Slechts één keer schiet ze nog in de roos door met producer Quincy Jones in zee te gaan. De plaat met Quincy Jones, met single 'State Of Independence', is een generale repetitie voor het meesterwerk Thriller dat hij een jaar later met Michael Jackson maakt. In de daaropvolgende jaren werkt Summer samen met diverse componisten en producers. En de hits blijven stromen: 'She Works Hard For The Money', 'This Time I Know It's For Real', 'I Don’t Wanna Get Hurt', 'Dinner With Gerschwin'.

Controverse

Maar eind jaren ’80 gaat het snel bergafwaarts met de carrière van Donna. Ze roept het onheil over zich af door zich publiekelijk tegen homo’s te keren, nota bene haar trouwste fans! Later zou ze in een bewogen persconferentie deze bewering weerleggen, maar het kwaad is al geschied. In niets leek Donna Summer nog op de liberale vrouw uit de jaren ’70 die openstond voor alles en iedereen. In de jaren ’90 wordt Donna Summer dan ook een schimmige figuur.

Overlijden

Er wordt longkanker bij Donna Summers geconstateerd. Naar eigen zeggen heeft ze dat opgelopen na het inademen van giftige deeltjes na de aanslagen op 11 september 2001 in New York. Na een lang gevecht met de ziekte overlijdt de Queen of Disco in mei 2012. Donna Summer werd 63-jaar.