Retro Radio

De muziek waar jij mee bent opgegroeid

Retro Radio

Een feest van muzikale herinneringen

Retro Radio

Alléén maar goede muziek


Artiest van de Maand

01-05-2017

Madonna wordt op 16 augustus 1958 geboren in Bay City, Michigan. Haar volledige naam is Madonna Louise Veronica Ciccone.

Dansles

Op zesjarige leeftijd overlijdt haar moeder. Pa blijft achter met zes kinderen, en heeft het als techneut bij Chrysler niet erg breed. Op 14-jarige leeftijd maakt Madonna haar vader gek met haar gedans door het huis. Hij besluit, ondanks dat er geen geld voor is, het kind op dansles te sturen. 

New York

Na High School wil Madonna verder met dansen en besluit ze naar de Universiteit van Michigan te gaan waar ze haar dansstudie kan vervolgen. Als ze genoeg heeft van school vertrekt ze naar New York waar Madonna met het dansgroepje Alvin Ailey mag meedoen. Madonna komt voor het eerst in aanraking met het maken van popmuziek als haar vriendje haar vraagt als drummer in zijn bandje The Breakfast Club.

Doorbraak

Eigenwijs als ze is, stopt Madonna daar al snel mee omdat ze het wel weer gezien heeft. Ze wordt korte tijd achtergrondzangeres bij Patrick Hernandez (van 'Born To Be Alive'). Met een vriend, die erg populair is in trendy clubs, begint ze met het maken van muziek. Uiteindelijk belandt er iets van hun hand bij de platenmaatschappij Sire. In 1982 komt Madonna's eerste club-hit uit: 'Everybody'. Na een paar probeerseltjes op 12-inch komt dan toch echt de grote doorbraak voor het meisje uit Michigan. 

Madonna-gekte

In het voorjaar van 1984 staat 'Holiday' op 7 in de Mega Top 50. Met het album Like A Virgin begint de Madonna-gekte. Maarliefst zes singles worden hits in 1985. 'Into The Groove' staat in de zomer van dat jaar drie weken op nummer 1. Het nummer komt uit de film Desperately Seeking Susan, een bioscoopfilm waarin Madonna een van de hoofdrollen speelt. 

True Blue

Het album True Blue verschijnt in 1986. Van het album worden vijf singles getrokken: 'Live To Tell', 'Papa Don't Preach', 'True Blue', 'Open Your Heart' en 'La Isla Bonita'. 

Roerige periode

Het jaar erop is Madonna weer in een film te zien: Who's That Girl. Madonna levert vier nummers af voor de soundtrack, waaronder de titeltrack en 'Causing A Commotion'. Like A Prayer uit 1989 is een persoonlijk album (met o.a. een duet met Prince) waarin Madonna zingt over haar ruzies met ex-echtgenoot (de acteur Sean Penn) en de dood van haar moeder. 

Kruisen

De clip van de titeltrack, waarin Madonna danst met brandende kruisen op de achtergrond, levert de nodige controverse op. Door de reactie van de Rooms Katholieke Kerk besluit Pepsi het contract met Madonna te ontbinden. Het album is hoe dan ook een groot succes en ook ‘Express Yourself’, ‘Cherish’ en ‘Dear Jessie’ worden hits.

Vogue

‘Vogue’ is een vreemde eend in de bijt op de Dick Tracy-soundtrack I’m Breathless. Het nummer met de bijbehorende dansbewegingen wordt een grote hit in 1990 (in Amerika goed voor twee maal platina). Datzelfde jaar nog verschijnt The Immaculate Collection waarvan uiteindelijk wereldwijd meer dan 22 miljoen exemplaren over de toonbank gaan.