Retro Radio

De muziek waar jij mee bent opgegroeid

Retro Radio

Een feest van muzikale herinneringen

Retro Radio

Alléén maar goede muziek


Vakantie vroeger

10-08-2018

Over de jaren heen verandert er stiekem een hoop. Zo pakken we tegenwoordig massaal de auto om op vakantie te gaan. Dat was vroeger wel anders! Vroeger op vakantie gaan, hoe ging dat? Hoe vierden we vakantie in de jaren 80?

Wist je dat het massaal op vakantie gaan pas zestig jaar een fenomeen is in ons kikkerlandje? Pas vanaf de jaren ’50, dankzij de groei van welvaart en invoering van betaalde vakantiedagen, groeide het aantal vakantiegangers enorm. Grote kans dat jij vroeger dus niet op vakantie ging en de zomer doorbracht door een hele zomer lang met vriendjes buiten te spelen.

Uiteraard zijn er ook nog veel overeenkomsten tussen vroeger op vakantie gaan en nu. Zo zijn de kinderen nog steeds ontzettend blij als de zomervakantie is aangebroken en wordt de auto zo vol mogelijk ingepakt. De achterbak wordt tot de nok toe gevuld met allerlei spullen voor de camping en ook de ruimte bovenop het dak wordt gebruikt. Het liefst wordt er dan ook nog eens een caravan meegenomen.

Daarnaast komen de bestemmingen van onze reizen nog steeds grotendeels overeen. Weliswaar kunnen we tegenwoordig overal ter wereld heen gaan, het liefst kiezen we voor het zuiden. Zelfs al in de jaren 80 verlieten Nederlanders massaal het land in de hoop om wat zonnestralen elders op te vangen. Frankrijk was is in de jaren '80 het meest favoriete vakantieland.

Naast overeenkomsten zijn er ook altijd verschillen. Zo is het op vakantie gaan met het vliegtuig een stuk drukker geworden dan vroeger. Er zijn veel meer mensen die het kunnen betalen en met het vliegtuig op vakantie gaan. Schiphol zag er vroeger dan ook anders (en rustiger) uit.

Een ander groot verschil is liften. In de jaren ’80 waren de Amsterdamse uitvalswegen nog gevuld met lifters. Veel studenten staken hun duim op om toch een vakantie in de zomer mee te mogen maken. Tegenwoordig kijkt iedereen je vreemd aan en is het beeld van liftende mensen zeldzaam geworden.